UPUTE

 Digitalni tisak je moderna tiskarska tehnologija koja ksenofotografskim postupkom pomoću lasera prenosi zadani motiv na papir. Digitalni tisak znatno pojednostavljuje tiskarski poces, jer omogućuje tisak malih i srednjih naklada, bez izrade filmova i ploča kao što je to slučaj u offsetnom tisku.

 Prednosti digitalnog tiska su mala naklada, brzina i kvaliteta otiska, te mogućnost da svaki otisak ima mutaciju u tekstu ili pak numeraciju.

Digitalni tisak tiskamo na vrlo kvalitetnom profesionalnom digitalnom stroju kalibriranom po Euroscale / Fogra 27 grafičkom standardu, izuzetne postojanosti boja. Najveći ulazni format papira je 315 x 457 mm, a maximalna veličina otiska 311 x 450 mm, maksimalna gramatura papira za tisak je 350 g/m2. Postoji mogućnost tiskanja banera, fotopanorama do maksimalne dužine otiska 1200 mm.

Dovoljno je da nam datoteku predate u nekom standardnom grafičkom programu i mi ćemo vam najčešće u roku 12-24 sata izraditi traženi proizvod. Za fotografije najpoželjniji je TIFF RGB ili CYMK sa 300 lpi. Podrazumijeva se da fotografije možete predati i u ostalim rasterskim formatima i od ulaznog formata i rezolucije očekujte izlaznu kvalitetu.

Za dokumente koji predstavljaju ”PRIPREMU”, a napravljeni su u Wordu, Excelu, Powerpointu… ne preuzimamo nikakvu odgovornost po pitanju boja i kvalitete, jedino što u takvom slučaju možemo napraviti je da se potrudimo da napravimo maksimalno dobro u odnosu na dostavljeno.

Molimo svakako da prije nego nam pošaljete datoteke za digitalni tisak nazovete radi konsultacija.

Upute za izradu pravilne pripreme za digitalni kolor tisak

1. PDF

PDF dokument mora biti postavljen tako se svi fontovi pretvore u krivulje, uključen color profil u CMYK kompozitni file. Isključiti sve rezne cajhne i tiskarske oznake, a veličina dokumenta treba da je veličine obrezanog formata + napust.

2. Napust za obrezivanje

Na format vašeg dokumenta treba dodati napust sa svih strana od 2,5-3 mm preko ruba završnog formata. Kada se dokument obrezuje na finalni format ovaj napust osigurava tisak u margo (napust / živi rez). Vidi primjer na dnu strane.

3. puna crna boja

Ako u vaš dokument uključujete veće crne plohe, 100% crne boje nije dovoljno da bi dobili punu crnu boju. Za punoću crne boje koristite CMYK boju koji se sastoji od:C: 50-100% ; M: 50-100% ; Y: 50-100% ; K: 100%. Upraksi se najbolje pokazalo da je dovoljno dodati 40% cijana u crnu i rezultat je odlican.
4. gradijenti – verlauf – prijelazi Kako u standardnom offsetu tako i u digitalnom tisku ukoliko želite dobiti najkvalitetniji verlauf (prijelaz, gradijent) najbolje je napraviti ga kao bitmapu jer prilikom tiska često dolazi do pojave “stepenica” u rasponu gradijenta (kako bi bili potpuno sigurni da smo izbjegli mogućnost stepenica dobro je napraviti “Add noise” filter (max. 2-3) na gradijentu).

5. fontovi u dokumentima

Dvije su opcije:

a) najjednostavnija i najsigurnija – ukoliko radite sa vektorskim aplikacijama pretvorite sve fontove u krivulje pa tek onda krenite u izradu pdf-a ili slanja dokumenta u nekom od vektorskih aplikacija.

b) ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti učiniti kao što je opisano pod a) pri izradi pdf file-a, unutar Acrobata uključite opciju Export all tekst as curves.

6. CMYK color mode

Dostavljeni dokumenti moraju biti u CMYK-u (za bitmape) tj. boje korištene unutar njih moraju biti procesne. Ako unutar vašeg dokumenta koristite boje koje nisu CMYK nego RGB ili Pantone one će biti konvertirani u CMYK prilikom čega su mogući manji ili veći pomaci u vjernosti reprodukcije boja i za što ne preuzimamo odgovornost. Uključite opciju overprint black ako je tekst koji se tiska preko podloge crne boje, Defaultni izlazni CMYK profil je SWOP Coated / Fogra 27.

7. dostava dokumenata u drugim formatima

Prihvaćamo i slijedeće formate datoteka za digitalni tisak: .TIF, .PNG, JPG, EPS, .cdr, .ai (max. verzija 10)…

8. formati papira

Formati papira su od A4 do SRA 3(315×457 mm) s time da je maximalna površina tiska 311×450 mm. Gramature su od 70 g/m2 do 350 g/m2. Koristimo prema vašoj želji sjajne ili mat papire.

9. CD/DVD naljepnice

Pošto se tiska na unaprijed obrezane tj. “izštancane” samoljepljive arke izuzetno je važno imati na umu da prilikom oblikovanja CD/DVD naljepnice ne stavljamo grafičke elemente (tekst, logo,…) blizu reznih linija (ostavite bar 4 mm) kako bi bili sigurni da neće biti krivo obrezano.

10. pomoć

Ukoliko niste sigurni kako najbolje pripremiti dokument za naš digitalni kolor tisak slobodno nas nazovite na tel.: Tele2: 091 / 2323 067 i vrlo rado ćemo Vam pomoći svojim savjetima.

Primjer pravilnog načina kod izrade pripreme za posjetnice